Egy ex-közszolgálati újságíró szoftblogja

MÁS MEGLÁTÁS

MÁS MEGLÁTÁS

Nahát, úgy tűnik, mégsem vagyunk teljesen immunisak a korrupcióra

2018. november 21. - masmeglatas

Számomra mindig keserédes szórakozást nyújt az a régóta bevált politikai kommunikációs húzás, amikor valami súlyos döntésről úgy igyekszik elterelni a figyelmet a kormány, hogy bedob egy olyan témát, amelyről biztosan mindenkinek (meg) van (a) véleménye.

wallet-cash-credit-card-pocket.jpg

Olykor nehéz eldönteni, hogy mi a csali és mi az, amiről gyorsan szeretnék lekapcsolni a rivaldafényt, mert kínos, rontaná a népszerűséget. Általában először jelenik meg a hírekben a nagy elterelés és másnap vagy pár nappal később érkezik a valódi sztori, amely önmagában közfelháborodásra adna okot, de senki sem figyel rá, mert a buszon, a piacon, a munkahelyen mindenki a két nappal korábbi történetről sorolja a véleményét.

Ki a fenét érdekel, hogy a legutolsó, támogatott öngondoskodási forma, mint például a lakástakarék pénztárak másodpercek alatt megszűnhettek, mikor tegnap kiderült hogy eltűnnek végre a saját vizeletükben vergődő hajléktalanok - és az egyébként napközben, 12 órában építkezéseken, biztonsági őrként, takarítónőként dolgozók is - az aluljárókból? Egy ilyen hír hallatán összecsaphatnak a rászorulókat védelmező eszmék szószólói a lázárista felfogást űzőkkel, miszerint akinek nincs semmije az annyit is ér. Egyébként így egy hónappal a hajléktalanok látványos üldöztetésének kezdete óta bejelenteném, hogy az érintettek ugyanúgy ott vannak újra az aluljárókban, de már nem zavarják a kormány szemeit, hiszen lecsengett a lakáskassza sztori is.

Várom, hogy mi lesz a következő csali. Amit viszont nem értek az a folyamatos migránsozás még mindig a kormányzati médiában. Félelemkeltésre már - remélem - kifulladt a történet, elterelésre béna próbálkozás, az meg, hogy a választások idején lezajlott kampány utórezgése, ha úgy tetszik, legitimálása lenne már csak azért sem állja meg a helyét, mert már rég elfelejtettük, hogy tavasszal vagy mikor választások voltak ebben az országban.

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet szerencsére októberben vette a fáradtságot és megkérdezett 1200 embert arról, hogy valójában mi az ország legsúlyosabb jelenlegi problémája? A hajléktalanok? Ugyan már. A migránsok? A dobogóra se jutott fel a téma. A szegénység? A legutolsó helyre került. Ez mondjuk meglepett.

Az emberek többsége szerint a legégetőbb probléma az egészségüggyel van. Ezt követi a korrupció, majd az elvándorlás. Az egészségügy egy olyan téma, amit nem csak a jelenlegi, hanem szinte bármely ország, bármely kormánya nagy ívben kerül, retteg tőle és fogalma sincs, hogyan kellene megoldani, hogy működőképes legyen. Az, hogy a második helyre került a korrupció, bevallom, engem megnyugtat. Ezek szerint mégsem immunis még az ország lakossága arra, hogy melyik zsebéből és kik lopják ki a pénzét.

A dobogó harmadik helyén ugyan a migráció szerepel, de nem abban az értelemben, amelyben mostanában megszokhattuk. A kutatóintézet igazgatója egy reggeli rádió interjúban úgy fogalmazott, hogy az elvándorlás súlyossága nagyot ugrott fölfelé  a listán az elmúlt évekhez képest. Nem is csoda, hiszen lassan minden család érintett lesz a témában. Lassan minden családban lesz valaki, többnyire egy fiatal, céltudatos családtag, aki a jobb lehetőségek reményében külföldön próbálja ki a szerencséjét.

median.png

Kép forrása: https://www.facebook.com/median.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://masmeglatas.blog.hu/api/trackback/id/tr9314384644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2018.11.22. 09:10:33

Na ja. Csak amíg a polgár tapasztalata a gengszterváltás óta az, hogy minden kormányváltás után a következő kormány még korruptabb lesz, hiába gond a korrupció, ez nem segíti Orbán leváltását. Nagyon naiv óvodásnak kell lennie annak aki elhiszi, hogy Orbán leváltói keze majd tiszta marad.

A kivándorlással megint nem igazán lehet mihez kezdeni: nincs az a kormány, ami záros határidőn belül érdemben csökkenteni fogja a magyar és a nyugat-európai bérek közti különbséget. És senki sem hiszi el, hogy Orbánék leváltásával majd személyesen Jézus fog megjelenni, és ráteszi a kezét a GDP mutatókra és beelőzzük a növekedésben a kínaiakat, az értékben pedig a németeket.

Az egészségügy, oktatás terén már lehetne mit tenni, de ehhez meg pont egy jobboldali alternatíva kellene, mert a jelenlegi szar állapotok pont a baloldali megközelítés miatt olyanok amilyenek. Az intézményeket privatizálni kellene, és az egészet piacosítani. Az utolsó szocialista nagyvállalatok az egészségügy és az oktatás.

exterminador 2018.11.22. 09:17:24

A migránsozás örök sláger, a fanatikus fideszes családtagjaim 0-24 órában rettegnek tőlük. És ezt teljesen komolyan mondom.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.22. 09:17:49

A mo-i korrupció mértéke alacsony, ezért ez tizedrangú probléma.

midnightcoder2 2018.11.22. 09:27:43

@exterminador: És teljesen igazuk is van. A következő nagy háború a civilizáció háborúja lesz, és Európa lesz a színtere.

midnightcoder2 2018.11.22. 09:29:05

@maxval balcán bircaman: Mondjuk Afrikához vagy Dél-Amerikához képest igen. De amúgy az egész országot áthatja, és nem csak a politikát. Lásd Pl. egészségügy.

exterminador 2018.11.22. 09:52:09

@midnightcoder2: lehetséges, de Mo.-n ennél kismillió akutabb probléma van. Itt ez nem más, csak parasztvakítás.

nemecsekerno_007 2018.11.22. 10:00:19

@exterminador: Ezért vegyük még a nyakunkba a migráció és az integráció problémáit is?!

midnightcoder2 2018.11.22. 10:09:49

@exterminador: Ja. Magyarországon egy rakás nagyobb probléma is volt, mint hogy valami Lenin nevű fickó elindított egy Auróra nevű teknőt a Téli Palota ellen.

Minden ballib bérretteg 2018.11.22. 10:31:27

A migráció valóban súlyos probléma. Viszont tőlünk arányaiban jóval kevesebben mennek ki, mint a Szlovákoktól, Románoktól, vagy Lengyelektől, A Horvátokról nem is beszélve.

Szóval ezt nehéz a Fideszre tolni, hisz jobbak az eredmények mint a szomszédoknál.

exterminador 2018.11.22. 10:33:52

@midnightcoder2: hát ebben teljesen igazad van.

rallus 2018.11.22. 10:35:26

Szerencsétlen ellenzékünk csúnyán lyukra futott a "Holnap csődbe megy az ország!" sikoltásokkal, de mivel nem keveset tanultak Ron Werbertől, ügyesen átnyergeltek a nem mérhető vádakra és praktikusan kiesett a tudatukból, hogy honnan kellett a Fidesznek visszarángatni az országot 2010-ben.
Szerencsére a nagy többség nem amnéziás...

Sir Galahad 2018.11.22. 10:36:35

Az elvándorlást az okozza, hogy megnyíltak a határok, szabad a munkavállalás a magasabb jövedelmű országokban. Legyen megint szögesdrót meg aknazár Nyugat-Európa felé? Mert úgy meg lehet szüntetni az elvándorlást,. máshogy meg nem.

Terézágyú 2018.11.22. 11:22:29

Minden jobber segget nyal.

Terézágyú 2018.11.22. 11:25:07

"Egyébként így egy hónappal a hajléktalanok látványos üldöztetésének kezdete óta bejelenteném, hogy az érintettek ugyanúgy ott vannak újra az aluljárókban, de már nem zavarják a kormány szemeit, hiszen lecsengett a lakáskassza sztori is."

Ugyanez volt korábban a "megállókban tilos a bagózás" témában is. Ma megint ott tartunk, hogy minden megállóban mindig bagózik legalább egy ember - de senki hivatalos ember nem foglalkozik vele.

Cycmen 2018.11.22. 11:36:03

@Terézágyú: ""Egyébként így egy hónappal a hajléktalanok látványos üldöztetésének kezdete óta bejelenteném, hogy az érintettek ugyanúgy ott vannak újra az aluljárókban,"

És ez számodra kész szerencse, így egy kannásbor áráért megdugathatod magad az egyik szutykossal.

chrisred 2018.11.22. 12:01:34

@midnightcoder2: Ja, most meg valami Putyin nevű fickó indított katonákat Ukrajna különböző pontjaira.

martineden 2018.11.22. 12:34:56

@maxval balcán bircaman: A mo-i korrupció,,mértéke alacsony, Á...hat aZ oroszhoz es a bulgarhoz viszonyitva alacsonyabb,de az union belul szinte a legmagaSAbb.

midnightcoder2 2018.11.22. 13:04:09

@chrisred: Miután az ukrán neonácik puccsal megdöntötték a demokratikusan megválasztott oroszbarát elnököt, és elkezték szopatni a helyi kisebbségeket - beleértve az oroszokat is, akiket mint kiderült nem kellett volna. Mindezt persze a roppant demokrata amcsik és az EU tapsikolása közben. Az már csak hab a tortán, hogy ott magyar kisebbség is van, és az ő szopatásuk sem annyira jó ötlet, miközben az EU-s és NATO-s belépőjük a mi kezünkben is van. És persze ehhez az amcsiknak nyilván semmi köze, és még véletlenül sem arról volt szó, hogy egy ilyen konfliktus gyengítheti Putyint, akit ha sikerülne megdönteni és a helyére egy Jelcinhez hasonló szeszkazánt ültetni, akkor az amcsi olajcégek kaszálhatnának. Persze nyilván, ha egy ország elfoglalja egy másik területét, azt szankcionálni kell. De akkor mi is van Izraellel ? Vagy Kínával ? És persze a diktatúra is csúnya dolog, meg kell dönteni. Ott van mindjárt a Szaudi uralkodó család...

chrisred 2018.11.22. 13:11:22

@midnightcoder2: Ilyen rizsát a Lenin nevű fickó tevékenysége elé is lehet illeszteni.

midnightcoder2 2018.11.22. 13:23:28

@chrisred: Illesztettek is azoknak az apái akik ma az amcsik hasonló jellegű húzásait éltetik.

chrisred 2018.11.22. 13:25:49

@midnightcoder2: Meg azok, akik a volt KGB-s, jelenlegi moszkvai vezért kiképezték.

chrisred 2018.11.22. 13:36:26

@midnightcoder2: Amúgy ugyanaz az orosz propaganda nácizza az ukránokat, amelyik az ötvenhatosokat fasisztázta. Aki szembe mer szegülni a birodalommal, így jár.

midnightcoder2 2018.11.22. 14:08:43

@chrisred: Azért az ukránok erősen szélsőjobb, kb. a szlovák nacionalisták szintje. Akikhez képest a Jobbik fénykorában is hippimozgalom volt.
süti beállítások módosítása